Terug naar homepage

In de reeks ‘In focus’ richten we de schijnwerper op de mensen en gebeurtenissen die Labora, de abdij en de Keizersberg vormgeven (en –gaven) doorheen de tijd. 

Wie ben je en wat doe je? 

Ik ben Ward en ik ben één van de medeoprichters van Labora en Fluens. Fluens is een softwarebedrijf dat administratie wil versimpelen. Dat idee begon te rijpen tijdens onze periode op het speelplein. We zagen dat de jeugdwerkconsulent veel tijd verloor met administratieve taken en zich daardoor niet kon focussen op de essentie: spelen. Dat bracht ons op het idee om met software trage en logge processen te helpen verbeteren. 

Daarnaast speel ik als ontspanning keyboard in een band. We spelen zowat alles wat iemand om 2 uur ‘s nachts zou willen horen; voornamelijk echte dansmuziek en meezingers dus. Daarnaast doe ik ook nog wat aan sport. 

Hoe kwamen jullie op het idee van Labora? 

Er zijn twee grote redenen: de ene praktisch, de andere uit overtuiging. 

Praktisch: met Fluens zaten we in de coworkingruimte van MIJNLEUVEN - de jeugddienst van de stad. Na een tijd waren we daar wat uitgegroeid en moesten we op zoek naar een nieuw kantoor met dezelfde sfeer. Dan zijn (of waren) er twee opties: ofwel ga je naar een business-y coworking waar het bij wijze van spreken belangrijker is met welke wagen je naar het werk komt dan de inhoud van dat werk, ofwel kruip je in een donkere kelder – beiden niet onze favoriete opties. Toen vonden we de abdij. Het heeft wel wat tijd en moeite gekost om de monniken te overtuigen maar kijk, uiteindelijk werd een deel van de abdij toch ons kantoor en nu dus ook Labora. 

Overtuiging: ik ben persoonlijk geen voorstander van alles te categoriseren en in hokjes te proppen. “De studenten steken we in die toren, de scholen komen daar en de bedrijven daar.” Op die manier  is stadsplannen makkelijk en helder, maar maakt het niet echt interessanter. Daarom willen we het in Labora omgekeerd doen: zoveel mogelijk mensen met zoveel mogelijk verschillende achtergrond bijeenbrengen. De “jeugdwerkvibe” noem ik dat. Dat idee evolueerde tot Labora. 

Hebben jullie een bepaald doel voor ogen? Wat zijn de verdere plannen? 

Door corona hebben we gemerkt dat het financieel niet altijd makkelijk was. Labora was nog maar net gestart toen de pandemie losbarstte. Op zich liep het in 2021 al een pak beter én de rustige periode gaf ons ook de mogelijkheid om te blijven schaven aan de basis tot die helemaal goed zat. Denk maar aan de communicatie, allerhande systemen en protocollen, infrastructuur, … 

Nu die basis er ligt, kunnen we focussen op de toekomst. Waar bouwen we verder aan? Hoe zorgen we ervoor dat Labora een plek wordt waar mensen naartoe willen komen? Hoe smeden we hechte banden tussen medewerkers en gebruikers? Iedereen brengt hier best wel wat tijd door dus de vraag is hoe we het aangenaam kunnen maken (en houden) voor iedereen. Hoe zorg je dat mensen zich thuis voelen? Het moet natuurlijk geen speeltuin worden maar ik wil toch het gevoel in stand houden dat iedereen aan hetzelfde touw trekt. 

Wat inspireert en drijft je in je werk? 

Jeugdwerk is altijd een inspiratie geweest. “Gewoon doen” is ook een goeie motivator net als creatieve oplossingen zoeken. Zo mocht ik toen ik 15 jaar was niet uitgaan van mijn ouders. Mijn oplossing? Fotograaf worden tijdens feestjes – zo was ik er toch bij. Zo ben ik er uiteindelijk ook ingerold: kleine opdrachten werden groter en groter. Op die manier ben ik ook meer en meer overtuigd geraakt door “gewoon doen” – proberen en blijven proberen. Hoe vaak je ook valt, maakt niet uit, terug opstaan en weer verdergaan. Bij Labora en Fluens deelt iedereen die mindset, da’s fijn werken. Je kunt werk heel gestructureerd aanpakken – dat heeft zeker zijn voordelen – maar je moet kunnen combineren: structuur én spontaniteit een plek geven. 

Welke ervaring of welk moment is je het meeste bijgebleven in Labora? 

Een echte game changer waren voor mij de gesprekken die we hadden met de monniken in het prille begin. Geld kwam zelden of nooit ter sprake, wel waren ze voornamelijk geïnteresseerd in de plannen die we hadden met Labora en hoe we die voor ons zagen. Wij komen zelf uit een redelijk zakelijke achtergrond dus dat was wel een verfrissende manier van onderhandelen. Daarom is het ook zo bij mij blijven hangen: het deed me beseffen dat er ook andere manieren zijn van werken en dat het niet altijd moet draaien rond centen of prestaties. 

Heb je een favoriete plek in of rond de abdij? 

In het park staat een bank naast een pad dat nergens heen leidt maar het perfecte uitzicht geeft op de boomgaard. Zeker in de zomer is die plek aanrader: de zon op je smoel en het licht over de bomen. 

-- 

Labora is een maak-, denk- en werkplek in de Abdij van Keizersberg.  

Hier leven nog steeds benedictijnermonniken volgens het principe “Ora et Labora” - wat zoveel betekent als “bid en werk”. Wij doen hier aan "werk” (“Labora”) en dan nog liefst samen, in dialoog met een diverse mix aan mensen die elk op hun eigen manier werken.  

Van nomadische freelancer tot meerkoppige start-up. Van tijdelijke werkplek-voor-één-dag tot je eigen stek. Labora heeft voor iedere vraag een passende formule in onze coworking  

Onze vergaderruimtes zijn de ultieme plek om ideeën en plannen vorm te geven. Wij zorgen voor de omkadering, jullie doen de rest.  

Kunstenaars en beoefenaars van creatieve beroepen kunnen dan weer terecht in onze ateliers.