Terug naar homepage

Het vele thuiswerken van het afgelopen anderhalf jaar heeft het begrip “work-life balance” compleet op zijn kop gezet.  

Sommige mensen varen er wel bij om te werken aan de keukentafel of vanuit de slaapkamer. We wonnen ontegensprekelijk aan flexibiliteit (in werkuren, in (bedenkelijke) vestimentaire keuzes, …) maar tegelijkertijd werd de grens tussen werk en privé compleet aan diggelen geslagen. Sommige mensen kunnen die grens uit zichzelf heel goed bewaken, voor anderen is thuiswerk een complete nachtmerrie. 

Met een laptop die constant openstaat, wordt de verleiding heel groot om ook ‘s avonds nog op dat ene mailtje te antwoorden of ‘s avonds “even” verder te werken. Daarnaast zijn er thuis meer prikkels en mogelijke afleiding waardoor het voor sommigen dan ook moeilijker wordt om te focussen of motivatie te vinden. 

Ok, maar wat kan een coworking daarin veranderen? 

Werken in een coworking heeft een aantal significante voordelen, vergeleken met thuiswerken. Die kunnen heel tastbaar van aard zijn. Je deelt een ruimte, en dus ook alle kosten die daarbij komen kijken. Het verbruik van elektriciteit, water en internet schoot afgelopen anderhalf jaar in verschillende huishoudens die van thuis uit werkten door het dak. In een coworking is dit niet van tel – je betaalt een vaste prijs per maand en komt zo niet voor onaangename verrassingen op de electriciteitsrekening te staan. Ook voordelig: in een coworking wordt de koffie voor jou gezet ;) 

De belangrijkste voordelen van een coworking zijn echter niet tastbaar - maar daarom niet minder belangrijk, integendeel. Zo geloven we dat je in een coworking productiever, socialer en professioneler te werk kan gaan.  

Productiever omdat je niet om de haverklap wordt afgeleid door huisgenoten, kinderen of de deurbel. Socialer omdat je niet meer in je eentje van thuis uit zit te tokkelen, maar wel samen met verschillende anderen in een gedeelde ruimte werkt waaronder - en da’s de echte bonus - ook mensen die je in je gewone kantooromgeving misschien niet zou ontmoeten. Tot slot is een coworking professioneler. Je legt er contacten die kunnen leiden tot nieuwe opdrachten of samenwerkingen én je kan er mensen ontvangen in een verzorgd kader (niet dat we denken dat jullie woon- of eetkamers niet opgeruimd zijn, maar toch). 

Maar vooral ook: in een coworking kan je je werk effectief achterlaten, zoals je dat ook op kantoor zou doen. Fysieke afstand zorgt ook voor mentale afstand. Mentale afstand zorgt ervoor dat je kan loslaten. Loslaten zorgt ervoor dat je blijer wordt.  

What all working heroes deserve 

Dit zijn niet enkel veronderstellingen gebaseerd op buikgevoel. Het afgelopen jaar verschenen er verschillende interessante studies die dit buikgevoel ook cijfermatig kunnen staven. Zo wijst een survey van Officevibe op enkele interessante statistieken. 64% van de geïnterviewden gaf aan makkelijker taken binnen de voorziene tijd af te werken en 68% geeft aan meer gefocust te zijn. Maar vooral: the best of all is that 60% claim they are more relaxed when they get home and this, ladies and gentlemen, is what all working heroes deserve.” 

Daar gaan we ook voor bij Labora. Een rustige omgeving waarin je ten volle kan focussen op je werk. Met de flexibiliteit die je kent van het thuiswerken (ja, ook hier mag je de kleren dragen die je wilt), maar dan zonder de afleiding. In ruil krijg je een bureau in een inspirerende, historische ruimte die je deelt met een hoop gelijkgezinde, inspirerende mede-coworkers.  

We kijken er alvast naar uit om je te mogen verwelkomen in Labora! Spring gerust eens binnen om te bekijken hoe we ook voor jou een verschil kunnen maken. 

-- 

Labora is een maak-, denk- en werkplek in de abdij van Keizersberg.  

Hier leven nog steeds benedictijnermonniken volgens het principe “Ora et Labora” - wat zoveel betekent als “bid en werk”. Wij doen hier aan "werk” (“Labora”) en dan nog liefst samen, in dialoog met een diverse mix aan mensen die elk op hun eigen manier werken.  

Van nomadische freelancer tot meerkoppige start-up. Van tijdelijke werkplek-voor-één-dag tot je eigen stek. Labora heeft voor iedere vraag een passende formule in onze coworking  

Onze vergaderruimtes zijn de ultieme plek om ideeën en plannen vorm te geven. Wij zorgen voor de omkadering, jullie doen de rest.  

Kunstenaars en beoefenaars van creatieve beroepen kunnen dan weer terecht in onze ateliers.