Terug naar homepage

In de reeks ‘In focus’ richten we de schijnwerper op de mensen en gebeurtenissen die Labora, de abdij en de Keizersberg vormgeven (en –gaven) doorheen de tijd. Deze week is dat Tristan, die hier afgelopen schooljaar stage liep.

Wie ben je? 

Ik ben Tristan, ik ben 20 jaar en ik zit in mijn zevende (en laatste) jaar Business Support op het Miniemeninstituut. Het afgelopen schooljaar deed ik mijn stage bij Labora. In het weekend ga ik graag uit. Het maakt niet echt uit naar waar, zolang het maar met mijn vrienden is.  

Wat heb je hier bijgeleerd afgelopen jaar? 

Vooral het omgaan met een diverse groep mensen, denk ik. Niet dat ik hiervoor niet met mensen om kon, maar hier leerde ik dat op een professionelere en vooral socialere manier te doen. Op school krijgen we een bepaald kader aangeleerd waarbinnen we moeten communiceren. Maar daarin is alles al wat voorgekauwd - bijvoorbeeld wat je wanneer moet zeggen en op welke manier. Op mijn vorige stageplaatsen was het ook vaak zo dat ik binnen zo’n kader moest werken. Hier bij Labora is het de eerste keer dat ik effectief met mensen in contact kom - niet langer enkel via mail of telefoon. Deze manier van communiceren gebeurt toch vooral buiten het kader dat mij is aangeleerd. Op een authentieke manier omgaan met echte mensen heb ik dus wel bijgeleerd. En dat is goed. Ook in mijn privéleven merk ik dat ik socialer kan zijn met mensen.  

Welke verrassende of verrijkende ontmoetingen heb je hier al gehad? 

Hier in de coworking lopen om te beginnen al veel verschillende soorten persoonlijkheden rond die vaak met interessante dingen bezig zijn. Vaak ook nog eens uit sectoren die ik niet meteen had verwacht. Zo interviewde ik een tijdje terug onze coworker Jolien voor de website van Labora. Jolien is vormgever, iets wat mij ook al lang erg interesseert. Door dat interview heb ik nog meer zin gekregen om die wereld verder te ontdekken. Tijdens onze teamuitstap heb ik dan weer Thomas van Aeco beter leren kennen. Da’s een super sociale en joviale gast die graag wandelt en druk met vanalles bezig is, maar tegelijk ook met juridisch advies verleent - twee dingen die ik hiervoor nooit in één persoon zou gezien hebben. Mijn stagementor is dan weer buiten Labora bezig is met feesten organiseren. Je hebt hier dus altijd wel plezante en leerrijke interacties met mensen. Ook van mensen die voor vergaderingen naar hier komen, zoals groepen van KU Leuven, sta ik soms te kijken dat ze steeds meer hun weg naar hier vinden. 

De laatste week van mij gingen we op uitstap met een deel van de coworkers. Hoe heb je die uitstap beleefd? Was het wat je ervan verwacht had? 

Het was zelfs beter dan wat ik ervan had verwacht! Voor ons eindwerk van school moesten we op onze stageplaats een teambuilding organiseren. Weinig klasgenoten hebben dat effectief kunnen doen - bijvoorbeeld omwille van covid. Ik had er in het begin ook niet zo heel veel vertrouwen in, maar in het midden van het jaar leek beterschap wel echt in zicht.  

Op woensdag 25 mei zijn we dan gaan wandelen in de Doode Bemde en hebben we ‘s avonds een barbecue georganiseerd in de abdij waarbij ook de monniken mee aan tafel schoven. Het is beter gegaan dan ik had verwacht. Ik heb ook de nodige hulp gekregen natuurlijk.  

Het was voor het eerst sinds heel lang dat we nog eens iets niet-werkgerelateerd deden met onze gebruikers. Ik denk dat het voor de deelnemers plezant was om na tijden van corona terug iets te doen, samen met anderen, buiten de muren van de kantoorruimte.  

Wat is voor jou een bijzondere plek in of rond de abdij? 

Toevallig is mijn favoriete plek ook één van de ruimtes waar ik misschien wel het vaakst van al ben geweest tijdens mijn stage omdat ze zo vaak gebruikt wordt voor vergaderingen en andere bijeenkomsten: de Kapittelzaal. Ze is het mooist in de lente en de herfst, wanneer de zon redelijk laag staat - dan valt die daar heel mooi binnen. De pandgang rond de binnentuin is ook heel indrukwekkend, met de statige beelden en de fresco’s tegen de muren. 

“Werken in focus” wat is dat voor jou? 

Als er veel werk is, vliegt de tijd sowieso voorbij. Af en toe een koffietje of een glas fruitsap als pauze en ik kan er weer even tegen. Ik heb mijn stage nooit ervaren als een last en kwam altijd met plezier naar hier op donderdag.  

Mijn takenpakket hier was erg breed. Wanneer er groepen kwamen voor een vergadering of andere bijeenkomst zette ik de ruimtes klaar, ontving ik de groep en zorgde ervoor dat ze tijdens hun bezoek hier niks te kort kwamen. Nadien ruimde ik de ruimtes ook weer op. Ook de keuken en andere gemeenschappelijke ruimtes in de coworking hield ik proper en net. Daarnaast hielp ik met administratieve taken zoals facturen voorbereiden voor verwerking en deed ik ook ondersteuning bij communicatie. Zo nam ik enkele interviews met gebruikers af en ontwierp ik samen met Hans de communitypagina van de website. 

Hoe ontspan je? 

In het weekend ga ik graag uit, maar dat kan je eigenlijk ook zien als inspanning (lacht). Als ik gewoon thuis ben, luister ik graag naar muziek. Lo-fi muziek is puur ontspannen. Wanneer ik op de bus zit, mag het wat harder zijn en luister ik naar funk en rock. 

Wat hoop je de komende tijd te realiseren? 

Ik kom hier vast werken na mijn examens! Ik ben Ward en Hendrik heel dankbaar voor die kans. Van alle stage- en werkplekken waar ik tot nu toe aan de slag was, vond ik dit de tofste plek om te werken. Ik kijk er dus naar uit om hier dan ook echt vast aan de slag te gaan. Voor zo lang mogelijk, wat mij betreft!  

Daarnaast hoop ik mij wat te verdiepen in grafische software zoals Photoshop en Indesign. Ook de website vind ik heel interessant. Het was plezant om al aan één pagina te werken tijdens mijn stage en ik zou er in de toekomst nog meer inzicht in willen krijgen. Uiteindelijk ben ik blij als de mensen blij hier zijn - een complimentje krijgen over de service doet altijd bijzonder veel deugd. 

 -- 

Labora is een maak-, denk- en werkplek in de Abdij van Keizersberg.  

Hier leven nog steeds benedictijnermonniken volgens het principe “Ora et Labora” - wat zoveel betekent als “bid en werk”. Wij doen hier aan "werk” (“Labora”) en dan nog liefst samen, in dialoog met een diverse mix aan mensen die elk op hun eigen manier werken.  

Van nomadische freelancer tot meerkoppige start-up. Van tijdelijke werkplek-voor-één-dag tot je eigen stek. Labora heeft voor iedere vraag een passende formule in onze coworking  

Onze vergaderruimtes zijn de ultieme plek om ideeën en plannen vorm te geven. Wij zorgen voor de omkadering, jullie doen de rest.  

Kunstenaars en beoefenaars van creatieve beroepen kunnen dan weer terecht in onze ateliers.