Terug naar homepage

In de reeks ‘In focus’ richten we de schijnwerper op de mensen en gebeurtenissen die Labora, de abdij en de Keizersberg vormgeven (en –gaven) doorheen de tijd. 

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Thomas, één van de medeoprichters van Aeco. Daarnaast ben ik heel sportief ingesteld; ik speel volleybal op competitief niveau en ik fiets en wandel ook regelmatig. Voor iemand die vaak achter zijn bureau zit, ben ik toch nog altijd in beweging.

Wat is Aeco precies?

Aeco is oorspronkelijk een familiebedrijf van mezelf en mijn twee broers. Ik begon mijn carrière als advocaat maar was hier na een tijdje op uitgekeken. Mijn broer Ruben startte als fysicus en mijn andere broer Arnout burgerlijk ingenieur. We merkten dat veel zaken nog op een ouderwetse manier werden gedaan. Ons doel is om juridische en fiscale adviezen te automatiseren. Het advies wordt daardoor betaalbaarder en zo krijgen veel meer mensen toegang tot professioneel advies. Dit waren de eerste zaadjes die leidden tot onze eigen onderneming: Aeco. De bedoeling was (en is) om de juridisch-fiscale wereld op de kaart te zetten als innovatief en digitaal.

Vandaag de dag zijn we een technologiebedrijf dat software maakt voor advocaten en accountancykantoren maar daarnaast hebben we ook nog andere projecten.

Hebben jullie nog een bepaald doel voor ogen? Wat zijn zoal jullie plannen?

We hebben verschillende plannen op tafel liggen maar op dit moment focussen we vooral op ons nieuwste project: iStart. We helpen ondernemingen zoals bijvoorbeeld vennootschappen, éénmanszaken en bijberoepers op te starten. Volledig online en aan vaste prijzen.

We merkten dat er nog steeds nood was aan hulp bij het opstarten van een bedrijf. Er bestaan al verschillende instanties die je hierbij kunnen helpen maar die doen dat eigenlijk nooit volledig. Zo heb je bijvoorbeeld de sociale secretariaten die je op weg zetten met je ondernemings- en BTW nummer maar die tegelijkertijd niet echt gekwalificeerd om fiscale begeleiding te geven. Accountants kunnen dat dan weer wel maar geven vaak geen transparante prijzen. Notarissen doen ook hun deeltje maar dan weer niet alles. Hier loopt het dan ook vaak vast.

Wij bij Aeco binden alles samen: mensen kunnen naar ons komen waarna wij dan in hun plaats naar die verschillende instanties gaan om een zo volledig mogelijk pakket aan te kunnen bieden voor hun onderneming. Wij helpen hen dus verder waar anderen dat niet doen. Het is op zich geen zotte “rocket science” maar we merken toch dat mensen vaak nog problemen ondervinden of zelfs geen antwoord krijgen op hun vragen. Wij helpen hen dan met veel plezier verder.

Op welke manier kijk je naar je werk?

Elke ondernemer zal je weten te zeggen dat ze erg veel tijd steken in hun bedrijf maar de clou is om er meer energie uit te halen dan dat je er in steekt. Dit is voor mij persoonlijk heel belangrijk maar evengoed voor mijn broers en evengoed ook voor iedereen die daarnaast nog bij ons werkt. Het belangrijkste blijft nog altijd dat je je werk graag doet en dat is bij ons zeker het geval.

Van waar komt jullie inspiratie?

We laten ons zeker inspireren door goede voorbeelden. Toen we begonnen met iStart merkten we dat er in België nog niet echt zulke bedrijven waren maar in onze buurlanden dan weer wel. We maken volledig onze eigen software maar we halen dan inspiratie uit andere zaken, zoals bijvoorbeeld over hoe zij hun klanten benaderen.

Hoe zijn jullie bij Labora terechtgekomen?

Aeco is begonnen bij ons thuis, aan de keukentafel. Daarna zijn we bij verschillende andere plekken beland. Het duurde niet lang voor we in het incubatieproject Start it @KBC terechtkwamen. Toen Aeco van de grond kwam, hebben we een studentenkot gehuurd en daar onze werkplek van gemaakt maar ook dat was geen definitieve oplossing. Omdat we maar bleven groeien moesten we een nieuwe, flexibele oplossing zoeken en dat was om in een coworking te gaan werken. We zaten eerst tijdelijk bij een andere coworking gezeten maar zijn dan via-via bij Labora terechtgekomen waar we onszelf wel graag zagen werken. Hier was het veel leuker en aangenamer om Aeco verder te zetten.

Welke ervaring of moment hier is je het tot nu toe het meeste bijgebleven?

Voor mij persoonlijk was dat de rondleiding van Ward, Hendrik en Hans. We kregen toen alle hoekjes en kantjes van de abdij te zien en er werden verschillende anekdotes en leuke weetjes verteld. Sinds ik die rondleiding heb gekregen, vertel ik overal waar ik kom over de plek. Ik zeg telkens tegen anderen dat ze zeker eens moeten langskomen. Ik probeer soms ook zelf zo’n rondleiding te geven omdat mensen altijd heel benieuwd zijn.

We hebben hier al meetings gehad met grote klanten en bedrijven en zodra die hier toekomen, zijn ze altijd onder de indruk van het gebouw en de omgeving. Het heeft hier allemaal een bijzonder soort karakter en dat straat ook zeker af op ons bedrijf.

Wat is je favoriete plek in of rond de abdij?

In de gang van de coworking vind je een oud kapelletje. Een prachtig plekje waar je de sfeer van vroeger nog kan opsnuiven. Het is de perfecte plek waar je even rustig kan gaan zitten. Hier doe ik zelf aan yoga - de ideale manier om even tot rust te komen.

Samenvattend: werken in Labora voor jullie is … ?

Over het algemeen zijn we heel tevreden om hier te kunnen werken. We zijn zelf opgegroeid in Wilsele-Dorp en fietsten altijd langs de abdij op weg naar school.  Om hier nu te kunnen werken, geeft wel een speciaal gevoel. Ook het feit dat het hier zo divers is houdt het altijd leuk.

-- 

Labora is een maak-, denk- en werkplek in de Abdij van Keizersberg.  

Hier leven nog steeds benedictijnermonniken volgens het principe “Ora et Labora” - wat zoveel betekent als “bid en werk”. Wij doen hier aan "werk” (“Labora”) en dan nog liefst samen, in dialoog met een diverse mix aan mensen die elk op hun eigen manier werken.  

Van nomadische freelancer tot meerkoppige start-up. Van tijdelijke werkplek-voor-één-dag tot je eigen stek. Labora heeft voor iedere vraag een passende formule in onze coworking  

Onze vergaderruimtes zijn de ultieme plek om ideeën en plannen vorm te geven. Wij zorgen voor de omkadering, jullie doen de rest.  

Kunstenaars en beoefenaars van creatieve beroepen kunnen dan weer terecht in onze ateliers.