Terug naar homepage

In de reeks ‘In focus’ richten we de schijnwerper op de mensen en gebeurtenissen die Labora, de abdij en de Keizersberg vormgeven (en –gaven) doorheen de tijd. 

Wie ben je? 

Ik ben Maarten. Ik ben 21 en dat maakt me volgens mij de jongste persoon die in Labora rondloopt. Ik heb in het middelbaar op HDC gezeten en studeerde daarna drie jaar toegepaste informatica. Dat ging vlotter dan gedacht; sinds afgelopen zomer ben ik afgestudeerd en intussen ook aan het werk. 

Wat doe je in Labora? 

Ik werk hier voor Fluens als developer. Ik ontwerp en bouw websites en applicaties en zorg nadien ook voor ondersteuning. Ik startte hier bijna een jaar geleden als jobstudent en dat liep eigenlijk heel goed. Voor ik het wist, was ik hier vast aan de slag. Op zich wel bijzonder want de meeste van mijn leeftijdsgenoten studeren nog. Onze leefwerelden verschillen nu dus wel: ik kan bijvoorbeeld niet meer kiezen of ik al dan niet naar de les ga. Helaas voor hen lag het studentenleven het afgelopen academiejaar grotendeels stil, dus zo heb ik toch niet te veel moeten missen. 

Wat is voor jou een bijzondere plek in of rond de abdij? 

Het park! Als ik vastzit in mijn werk, strek ik even de benen en ga ik het uitzicht over Leuven in me opnemen. Dat doet wonderen voor mijn hoofd en daarna lukt alles opnieuw. 

Welke verrassende of verrijkende ontmoetingen heb je hier al gehad? 

Door corona waren er hier in de eerste maanden nog niet zoveel volk, maar toch kon ik toen al zeggen dat ik liever hier zit dan in een klassiek IT-bedrijf. Met andere IT’ers praat je toch al snel over werk. Hier lopen intussen een heleboel verschillende mensen rond: architecten, kunstenaars, communicatiespecialisten, een loodgieter en natuurlijk ook de paters. Dat zorgt ervoor dat je automatisch over andere dingen praat. Het is aangenaam, verrijkend én uitdagend om je denken daaraan aan te passen. Ik merk bij mezelf ook een evolutie in hoe ik met andere mensen praat. Vroeger was ik eerder wat terughoudend, nu heb ik ontdekt hoe leuk het is om zelf het gesprek op te starten. 

Wat motiveert en inspireert je in je werk? 

IT evolueert heel snel, mijn job dus ook. Het motiveert me om bij te blijven met de laatste nieuwe ontwikkelingen. Ik lees veel over nieuwe toepassingen en tools, bijvoorbeeld op reddit. Veel mensen posten daar projecten waar ze mee bezig zijn of stellen er vragen. Andere mensen reageren daar dan weer op door oplossingen aan te reiken of hebben commentaar op de werkwijze. Daar leer ik veel uit; ik probeer mee te redeneren en probeer ook telkens te bedenken hoe we bij Fluens nieuwigheden kunnen implementeren. 

“Werken in focus” wat is dat voor jou? 

Ik luister heel veel muziek, ik geraak dan echt in the zone. Volgens Spotify heb ik in 2020 70 dagen muziek geluisterd, dus ja, dan weet je het wel. Omdat ik zoveel muziek luister, word ik bepaalde muziek ook snel beu. Ik luister heel veel genres; vooral rock en indie. Klassieke muziek en lo-fi hiphop zijn ook toppers om in de flow te blijven. Als de muziek té catchy of aanwezig is, kom ik wel uit mijn focus, dan let ik bijvoorbeeld te veel op de melodie of lyrics. 

Hoe ontspan je? 

Overdag helpt het om soms van mijn bureau weg te gaan. Een rondje in het park of even een koffie gaan halen in de stad – dat voelt bijna aan als een mini-vakantie en zorgt ervoor dat de tijd goed vooruitgaat. 

‘s Avonds gaan de schermen uit en speel ik met mijn huisgenoten Spikeball of een gezelschapsspel. Daarnaast wil ik ook nog veel bijleren. Ik kocht zelf een aantal handboeken van dingen die me interesseren, zoals managementtechnieken. Maar evengoed wil ik leren om gitaar te spelen. Dat zeg ik al vier jaar, maar nu door de afgelopen lockdowns ging het beter vooruit. 

Tot slot ben ik ook nog heel actief bij de scouts, da’s misschien nog het beste tegengewicht. Weinig echt beter om te ontspannen dan buiten te ravotten! 

Wat hoop je de komende tijd te realiseren? 

Fluens is een jong bedrijf en ook mijn carrière is nog pril. Het toffe is dat alles nog kneedbaar is en samen kan groeien. Ik kijk ernaar uit om mijn rol nog wat uit te breiden en bijvoorbeeld meer klantencontact te doen. Door vanaf het eerste moment mee aan tafel te zitten en echt inzicht te krijgen in de leefwereld en problemen van een klant, kan ik ook een beter eindproduct bouwen. 

-- 

Labora is een maak-, denk- en werkplek in de Abdij van Keizersberg.  

Hier leven nog steeds benedictijnermonniken volgens het principe “Ora et Labora” - wat zoveel betekent als “bid en werk”. Wij doen hier aan "werk” (“Labora”) en dan nog liefst samen, in dialoog met een diverse mix aan mensen die elk op hun eigen manier werken.  

Van nomadische freelancer tot meerkoppige start-up. Van tijdelijke werkplek-voor-één-dag tot je eigen stek. Labora heeft voor iedere vraag een passende formule in onze coworking  

Onze vergaderruimtes zijn de ultieme plek om ideeën en plannen vorm te geven. Wij zorgen voor de omkadering, jullie doen de rest.  

Kunstenaars en beoefenaars van creatieve beroepen kunnen dan weer terecht in onze ateliers.