Terug naar homepage

In de reeks ‘In focus’ richten we de schijnwerper op de mensen en gebeurtenissen die Labora, de abdij en de Keizersberg vormgeven (en –gaven) doorheen de tijd. Deze week is dat Jolien - die hier sinds afgelopen zomer vol passie haar Studio Wal vormgeeft.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Jolien, 26 jaar en grafisch ontwerper. Als je me niet achter m’n scherm vindt, ben ik aan het genieten van de alledaagse dingen – en dat bedoel ik ook echt letterlijk. Ik ben iemand die geprikkeld wordt door beelden; zonnestralen die door het raam vallen, een wandeling door het park, lunchen in de stad of knuffelen met mijn kat. Ik haal overal wel iets uit! Daarnaast beweeg ik ook graag en ik ga dan ook graag sporten en dansen.

Wat doe je precies?

Ik ben grafisch ontwerper en geef dus aan alles een lay-out. Dat uit zich bij mij op twee grote domeinen, Enerzijds ben ik als vormgever aan de slag voor Libelle, anderzijds heb ik ook eigen klanten en richt ik mij bij hen vooral op hun branding met mijn eigen ontwerpstudio Studio Wal. Dat houdt in dat ik mensen en organisaties een grafische identiteit geef. Die twee samen – Libelle en Studio Wal – is eigenlijk een heel goede kruisbestuiving en heeft een heleboel overlappingen met elkaar.

Als vormgever leid je de blik van de lezer door het product – bijvoorbeeld een tijdschrift of boek – en door middel van vormgeving geef je dat product een bepaalde feeling en karakter. Zo werkt het ook bij branding. Het is mijn doel om de ondernemer te begeleiden en ervoor te zorgen dat potentiële klanten kunnen zien waar ze met hun bedrijf of organisatie voor staan. Ik stel dus hun waarden en visie vormelijk voor aan de buitenwereld.

Branding is meer dan alleen een logo! Het is een bekende uitspraak maar het is ook echt wel waar. De tijden zijn veranderd en een identiteit is intussen zo veel meer dan gewoon een logo geworden. De ‘look and feel’ van de onderneming is minstens even belangrijk. Door middel van een vollledige branding kan je een persoonlijkheid uitstralen en hiermee de connectie aangaan met (potentiële) klanten.

Hoe ben je hiermee begonnen?

Nadat ik was afgestudeerd heb ik een stage gelopen in Amsterdam bij een grafische studio. Mijn stagementor was een enorm ambitieuze “power woman” - om het zo te zeggen. Ik vond haar zo inspirerend dat ze mijn mindset volledig heeft veranderd. Haar ambitie en passie hebben mij zeker beïnvloed.

Na mijn stage heb ik bij Test-Aankoop gewerkt, waar ik vooral technische ervaring heb opgedaan. Vervolgens heb ik zelfs een tijdje bij de bank gewerkt. Daar heb ik in een meer commercieel milieu gewerkt, waar ik kennis heb opgedaan die ik nog steeds meeneem in mijn praktijk van vandaag. Uiteraard ligt mijn hart vooral bij het ontwerpen.

Zo is Libelle via mijn portofolio op mijn pad gekomen. Ik kreeg te horen dat ik enkel als freelancer kon beginnen maar dit was achteraf gezien het duwtje in de rug dat ik nodig had om zelfstandige te worden. Naast Libelle ben ik zelf klanten beginnen aan te trekken en zo ben ik ook deeltijds gaan werken voor die eigen klanten. Op een gegeven moment was er nood aan een eigen werkplek. In deze zoektocht kwam ik bij Labora uit en hier heeft mijn zin voor ondernemerschap een echte boost gekregen en ben ik echt gaan groeien.

Op welke manier kijk je naar je werk?

Ik ben er heel gepassioneerd over, ik kan er blijven over praten. Daarbij vind ik het fantastisch om met andere ondernemers te kunnen samenwerken. Vandaar dat ik mij ook meer op branding wil gaan focussen. Het is heel inspirerend om te zien hoe iedereen een eigen passie en idee heeft. Ik gebruik dan mijn eigen passie om die van hen te kunnen vertalen en vorm te geven.

Van waar komt jouw inspiratie

Met andere ondernemers werken en zien hoe zij hun passie uitwerken is een enorme inspiratiebron voor mij. De natuur en cultuur inspireren mij, maar ik hou ook van de alledaagse dingen en probeer dus overal inspiratie uit te halen.

Hoe helpt Labora jou?

Door dat vele thuiswerk – voor mij helemaal geen ideale plek om te werken – ging ik op zoek naar een andere oplossing. Het is voor iedereen een moeilijke periode geweest maar het is wel de pandemie die mij die extra push heeft gegeven waardoor ik bij Labora terecht ben gekomen.

Ik ben een jonge ondernemer en ik kende weinig mensen die dat ook zijn. Hierdoor was het ondernemerschap onbekend terrein voor mij. Doordat ik naar hier ben gekomen, heb ik gezien hoe anderen hun werk uitbouwen. Anderen zien werken en hun dromen nagaan, motiveert je om hetzelfde te doen. Labora heeft mij dus echt geholpen op vlak van mindset.

Heb je een favoriete plek in of rond de abdij?

Zeker, het is fijn om via een korte wandeling door het park uit te komen in de stad om even te gaan lunchen. Ook als ik in de keuken mijn koffie maak, kijk ik naar buiten op het binnenplein van de abdij. Voor mij is dat echt een fijn moment – pure rust en minstens even ontspannend als mijn koffiepauze zelf.

Maar één van mijn favoriete plekjes blijft toch wel de kapel. Ik vind het prachtig om de lichtinval en de schakeringen van de glasramen te zien. Hiervan krijg ik energie. Ik gebruik deze ruimte dan ook voor videocalls en telefoongesprekken met mijn klanten.

Samenvattend: werken in Labora voor jou is …?

Ik zag het thuis niet meer zitten om te werken waardoor ik op zoek ging naar een coworking. De andere locaties die ik eerst bezocht vond ik te zakelijk. Een coworking moet uiteraard professioneel zijn maar het moet voor mij ook meer zijn dan dat om er inspiratie en energie uit te halen. Toen ik uiteindelijk bij Labora kwam had ik direct dat warme huiselijke gevoel waardoor ik dacht, “Dit is het!”. De abdij heeft voor mij de perfecte uitstraling om klanten te ontvangen: een atypische omgeving waar creativiteit van uitgaat en die tegelijkertijd een professioneel kader biedt.

--

Jolien verzorgt zoals je kon lezen de vormgeving van Libelle. Deze week vind je in dat weekblad ook een interview met haar - mét foto's van Jolien in haar werkplek (aka. Labora)! Het portret van Jolien dat je hier op onze website vindt, werd gemaakt door Ann De Wulf in het kader van dat artikel.

--

Alles over Studio Wal ontdek je hier (de website is nog in opbouw, maar zet 'm maar al tussen je favorieten!)

-- 

Labora is een maak-, denk- en werkplek in de Abdij van Keizersberg.  

Hier leven nog steeds benedictijnermonniken volgens het principe “Ora et Labora” - wat zoveel betekent als “bid en werk”. Wij doen hier aan "werk” (“Labora”) en dan nog liefst samen, in dialoog met een diverse mix aan mensen die elk op hun eigen manier werken.  

Van nomadische freelancer tot meerkoppige start-up. Van tijdelijke werkplek-voor-één-dag tot je eigen stek. Labora heeft voor iedere vraag een passende formule in onze coworking  

Onze vergaderruimtes zijn de ultieme plek om ideeën en plannen vorm te geven. Wij zorgen voor de omkadering, jullie doen de rest.  

Kunstenaars en beoefenaars van creatieve beroepen kunnen dan weer terecht in onze ateliers.